Achter de schermen bij Microsoft’s Berlin versneller

Toen Microsoft in november aangekondigd dat het openen van een, startup accelerator in het centrum van Berlijn, sommige commentatoren waren sceptisch, te zeggen dat de tech reus was te laat aan de partij. Sterker nog, op dat moment, bedrijven zoals Mercedes Benz en Deutsche Telekom had al aan land in de stad, en hun versnellers en anderen waren up and running.

Wat zit er in voor Microsoft?

Seconds out ronde twee: Nieuwe partij van de startup hopefuls afstuderen Azure accelerator van Microsoft, Microsoft consolideert zijn startup outreach programma’s; Microsoft Accelerator afgestudeerden negen startups in India zomer batch; Microsoft zoekt wolk, mobiel en gaming startups in het Londense Tech Stad

Maar minder dan drie maanden na de software kolos begon het hosten van de eerste ronde van startups, financiering is al aanstaande geweest. Net vorige week, kondigde Microsoft aan dat een lokale beleggingsonderneming € 750.000 ($ 1 miljoen) had geïnvesteerd in Sensorberg, een startup in de accelerator programma dat de ontwikkeling van een systeem voor het beheer en de ontwikkeling kits voor; Apple’s iBeacons.

Naast Sensorberg, zijn er acht andere startups momenteel gebruik van het gaspedaal. Zij vertegenwoordigen een goede dwarsdoorsnede van de Berlijnse startup scene, en variëren van Researchcluster, een startup werken aan een mobiele gezondheid app, om Makeapoint, die gericht is op een of andere manier online discussies meer civiele maken. De negen starters werden geselecteerd uit een groep van ongeveer 360 kandidaten voor de inaugurele inname.

Start-Ups, Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie opleiding; E-commerce; Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce strijd; Start-Ups,? Waarom de Chinese India’s Hike bode in een getransformeerd ? eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren, e-commerce; Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Aangezien het programma in november gelanceerd, hebben de teams gewerkt met mentoren om hun producten te ontwikkelen, te leren van mensen die voor door het proces zijn geweest, en het deelnemen aan workshops met experts die kwesties die belangrijk zijn voor startups, zoals het intellectuele eigendomsrecht zijn aan te pakken en belastingen.

Op een recente middag op het gaspedaal, die neemt de twee bovenste verdiepingen en het dak van een gerenoveerd gebouw aan de historische laan Unter den Linden in Berlijn, MyLorry speler Benjamin Pochhammer was vullen van enveloppen. Pochhammer beschreven MyLorry als een ‘Uber voor transport’, waarbij gebruikers die dingen moeten worden vervoerd – een bank van Ikea of ​​een document, bijvoorbeeld – kan verbinding maken met iemand die beschikt over de middelen om hen te helpen.

In de afgelopen maanden was de startup is het honen haar outreach, en had geconstateerd dat offline marketing tactiek – echte brieven – zijn een goede manier om haar klantenbestand op te bouwen.

“Ze zijn meestal geopend door de mensen die de dienst waardevol zou vinden, ‘zei hij – zoals bedrijf secretaresses die de app in plaats zou kunnen gebruiken van een traditioneel koerier, bijvoorbeeld.

Pochhammer was vrolijk over de Microsoft Ventures ervaring. “Het is goed dat je niet in je tunnel, ‘zei hij,’ het gezelschap van mensen met wie u suggesties kan geven.

Voor David Hoermeyer, mede-oprichter van Babbo, die de ontwikkeling van het leren van talen gereedschappen, heeft het gaspedaal een praktische laag op de start-up-gebouw ervaring toegevoegd. “Er is theorie dat je over in boeken kunt lezen, maar het is beter om te horen over het van mensen die eerder door dit geweest zijn,” zei hij.

blootstellen startups om de software van het bedrijf: Van haar kant heeft Microsoft relatief transparant te zijn over een van de belangrijkste doelen in het Ventures programma geweest. In Berlijn tot nu toe, dit is gedeeltelijk succesvol gebleken. Hoewel geen van de startups op dit moment het ontwikkelen van applicaties voor Windows Phone en Windows 8, zeven van de negen zijn nu met behulp van Windows Azure, Microsoft’s cloud-platform. MyLorry’s Pochhammer zei dat voor deelname aan het programma van Microsoft, had zijn technologie team experimenteerde met Amazon Web Services, maar uiteindelijk gekozen voor de Azure-platform.

Hoewel dit is goed voor de bottom line van Microsoft – meer klanten en de belichting zijn nooit een slechte zaak – het maakt het ook mogelijk het bedrijf zijn aanbod aanpassen op basis van wat startups nodig hebben, en zich buiten het historische enterprise heartland. “Dit is wat we nodig hebben – we voortdurend hebben om producten te ontwikkelen en maken ze aantrekkelijker voor starters te gebruiken, en de feedback die we hier krijgen is van grote waarde”, zegt Stephan Jacquemot, principal bij Microsoft Ventures in Berlijn.

Ruimer, Microsoft wil de startup scene in Berlijn bevorderen – hetgeen door is is relatief naar binnen gerichte, in vergelijking met die in Stockholm of Tel Aviv, bijvoorbeeld – zijn bereik buiten Duitsland en regio DACH breiden.

“Als Microsoft, een wereldwijd opererend bedrijf, kunnen we iets aan het ecosysteem dat start-ups van mondiaal belang te geven? Dit is de manier waarop de stad te gaan en we moeten leren hoe dit te doen. Dit is één van onze grootste uitdagingen, “zei Jacquemot.

En inderdaad, Marius Naaien, voormalig CEO van onderwijs startup Tutoria en huidige CEO-in-residence bij de Berlijnse versneller, is het helpen van een aantal van de startups in de naaf na te denken over strategieën voor het bereiken van de grenzen heen. Voor sommige startups, zei hij, is het zinvol om te verblijven in Duitsland, maar voor anderen, “we hen aanmoedigen om uit te reiken naar andere markten”, omdat “er zijn business modellen die zou kunnen werken in Duitsland, dat zal misschien niet werken in andere markten . en er zijn business modellen die hier niet zal werken, maar kan het succes op het mondiale niveau. het gaat over de focus, en voorrang te geven.

De laatste etappe van de accelerator programma zal zich richten op fondsenwerving strategieën. Het programma zal eindigen in eind maart, met een demo dag waarop de startups hun producten zullen pitchen aan investeerders, managers, en de media. Eveneens in maart, voor het tweede versneller ronde te openen.

Voor MyLorry, die een beta-versie van zijn dienst in Berlijn in november vorig jaar lanceerde, is de ervaring gekenmerkt door groei, en Benjamin Pochhammer zei dat zijn doel nu is om “MyLorry grote”.

Maar met een snel groeiende personeel, de start-up zou spoedig haar eigen kantoren nodig hebben.

Je moet ruimte om te groeien.

Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie training

Wat is het volgende?

Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce battle

Waarom de Chinese India’s Hike boodschapper hebben omgevormd tot een eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren

? Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Meer informatie over Microsoft’s opstarten versnellers