Afrika’s nieuwe thin SIM-kaarten: De lijn tussen banken en telco’s is nu nog dunner

mobiele operators Afrika, gewend aan felle concurrentie en een snel veranderende industrie, worden gebruikt om te kijken over hun schouders. Maar het is niet vaak dat hun grootste dreiging komt niet uit een ander telecombedrijf maar van een bank.

Kenia’s dominante operator, Safaricom, bevond zich naar beneden Equity Bank eerder dit jaar toen de twee vochten het uit in door middel van de toezichthouders meer dan Equity’s nieuwe ‘thin SIM’, een chip ingebed in een dunne plastic plaat die zit op de top van een gewone SIM-kaart , waardoor gelijktijdig twee beschikbare diensten. Safaricom beweerde dat de nieuwe technologie, geproduceerd door Taiwanese firma Taisys, onveilig was, en kan leiden tot fraude voor de 15 miljoen Kenianen met M-Pesa, het bedrijf massaal succesvolle mobiele geldsysteem.

Sommige Afrikaanse landen die onder druk van de mobiele industrie om belastingen te bezuinigen op de toestellen, die zeggen dat hun schatkist zouden kunnen profiteren van een dergelijke stap.

Maar in september, na maanden van juridische wrangles en een hoorzitting voor een parlementaire commissie energie, informatie en communicatie, de communicatie-autoriteit van Kenia (CAK) gaf Equity Bank het groene licht voor de uitrol van haar dunne SIM-kaarten in een jaar lang piloot regeling. Ervan uitgaande dat het gaat van een leien dakje, kon dunne Sims schudden niet alleen Kenia’s telecom-industrie, zeggen analisten, maar de wereld van de mobiele geld in heel Afrika.

Een challenger komt

Equity Bank werd in licentie gegeven als een mobile virtual network operator (MVNO) in Kenia eerder dit jaar onder de naam Equitel, waardoor het de laatste nieuwkomer in een markt die al lange tijd gedomineerd door Safaricom. Maar met de focus op mobiel geld – en haar voornemen om money transfer diensten aan te bieden tegen aanzienlijk lagere tarieven dan haar concurrenten – industry watchers zien in de bank wat M-Pesa’s eerste serieuze uitdager zou kunnen zijn.

We zijn het verminderen van de kosten voor een zestien de huidige tarieven, “zei Equity Bank CEO James Mwangi, spreken voordat de Keniaanse parlementaire commissie in september In een persbericht, voegde hij eraan toe:”. In deze onderneming van het verbeteren van onze mobiel bankieren aanbieden, we zijn, zoals altijd, gedreven door onze focus van het maken van financiële diensten handig, toegankelijk, betaalbaar, en inclusieve.

In een markt waarin merktrouw is vrijwel onbestaande, kan prijsoorlogen verwoestende zijn, betoogt Danson Njue, telecom analist voor de in Londen gevestigde onderzoeksbureau Ovum. “Als Equity gaat om te komen met een goedkoop model, dan Safaricom heeft alle reden om te vrezen”, zegt hij. “In dergelijke markt klanten zeer gevoelig voor prijzen. Ze zijn niet gebonden aan een netwerk, zodat ze kunnen veranderen.

Hoe mobiele geld Kenia opent nu tussenpersonen zijn bevrijd, Orange, Visa en de veranderende gezicht van de mobiele money Africa’s; Het Afrikaanse monopolie: Is er een einde in zicht voor mobiele onrust in de regio?

Dit heeft geleid tot speculatie dat Safaricom de dunne SIM kan inderdaad zien als riskant, maar het risico is vooral om zijn eigen bedrijf.

De reden waarom we voelen sommige mensen hebben zorg is, want dit is een ontwrichtende technologie die we hebben gebracht, “Mwangi Equity Bank vertelde de parlementaire commissie.” Elke keer dat je te brengen verstoring, verandert de status quo, en degenen die zijn goed gepositioneerd voordat echt kan vinden zichzelf staren naar een dreiging van nog te overleven.

echte zorgen

Maar Safaricom leidinggevenden houden dat de bezorgdheid van het bedrijf zijn echt, het citeren van een GSM Association (GSMA) rapport waarin staat dat “het gebruik van de technologie heeft de potentie om een ​​reeks nieuwe beveiligingsrisico’s introduceren vanwege zijn vermogen om gevoelige gegevens te observeren in het traject tussen de mobiel apparaat en de originele SIM … de Overlay SIM heeft de potentie om een ​​man-in-the-middle-aanval te vergemakkelijken door het observeren van het verzamelen en het onthullen van gevoelige gegevens zoals pincodes, encryptiesleutels, etc. ”

Telco’s, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen; mobiliteit; Luister naar bedrade hoofdtelefoon tijdens het opladen van uw iPhone 7? Het gaat kosten, Smartphones, iPhone 7: Waarom ik ga eindelijk groot met model van dit jaar, Apple, Leuk of niet, Apple heeft echt de ‘moed’ nodig om verouderde technologie te dumpen

Steven Chege, Safaricom het hoofd van de regelgevende diensten, zei tijdens de parlementaire commissie hoorzitting: “We zeggen dat deze stap van de overdracht van geld van de bank naar uw mobiele portemonnee zichtbaar is voor de dunne SIM De PIN-codes die je in zijn zichtbaar voor de. dunne SIM. En om die reden het voegt een nieuwe laag van onzekerheid, een nieuwe laag van de mogelijkheid tot fraude, een nieuwe laag van de mogelijkheid voor de onderschepping door derden die kwaadaardige verlangens om toegang te krijgen tot uw geld te kunnen hebben. ”

Als reactie op het besluit van het CAK om dunne simkaarten het startsein te geven, Safaricom een ​​verklaring zegt het zou worden “herziening van haar juridische verplichtingen aan haar klanten” met betrekking tot de nieuwe technologie, in het bijzonder met betrekking tot mobiel bankieren.

Omdat de dunne SIM is nog nooit eerder gebruikt voor mobiele gelddiensten, Safaricom’s zorgen zijn puur theoretisch, Ovum Njue wijst erop. De mobiele industrie brancheorganisatie GSMA benadrukt hetzelfde punt in haar verslag. Maar veiligheidsrisico’s terzijde, dunne Sims inderdaad beloven storend te zijn.

Dit is niet de eerste keer dat een apparaat naar buiten is gekomen waarmee klanten toegang tot twee concurrerende netwerken tegelijk; dual-SIM telefoons hetzelfde doen. Maar de markt voor mobiele telefoons in Kenia wordt steeds gecontroleerd door de exploitanten zelf, zegt Njue. winkels Operators ‘worden beschouwd als meer betrouwbaar dan andere detailhandelaren, die vaak weigeren om dual-SIM telefoons dragen. Een dunne SIM, daarentegen, is het onmogelijk voor een operator te blokkeren, waardoor klanten meer keuze dan ooit.

Vooruitkijkend naar mobiele betalingen

Maar Equity Bank kan heel goed verder in de toekomst, op zoek als M-portefeuilles en mobiele betalingen zullen waarschijnlijk nog verder te ontwikkelen, zegt Njue. En als de sector groeit, kunnen de toezichthouders eveneens besluiten om in te stappen.

We zijn op zoek naar de banken het verkrijgen van vergunningen voor telecommunicatiediensten. En we weten dat de mobiele operators geen licenties voor het bankwezen hebben. Dus ik denk van dat je kunt duidelijk zien wie de winnaars zijn, “legt hij uit.” Als een verordening komt die beperkt u [mobiele operators] van de invoering van bepaalde diensten die er meer uitziet als een bank, dan zullen we banken met telco diensten daadwerkelijk wordt overgelaten aan de markt te regeren.

Tot nu toe Equity is de enige bank in Afrika met een mobiel netwerk van haar eigen te beginnen, maar met zo veel op het spel het nauw zal worden bekeken, zegt Njue. De komst van dunne SIM-kaarten zorgt voor een gemakkelijke toegang voor nieuwe spelers, waarvan de core business is niet telecommunicatiediensten, met inbegrip van andere banken op zoek naar hun eigen aanbod uit te breiden.

In de tussentijd dunne SIM Equity Bank heeft een jaar om de harten, geesten en portemonnee van de Kenianen winnen. “Het is een zeer belangrijke ontwikkeling,” zegt Njue, “want het succes of falen in dit geval gaat om zo veel dingen te bepalen.

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Luister naar bedrade hoofdtelefoon tijdens het opladen van uw iPhone 7? Het gaat kosten

Lees meer uit Afrika

iPhone 7: Waarom ik ga eindelijk groot met model van dit jaar

Leuk of niet, Apple heeft echt de ‘moed’ nodig om verouderde technologie te dumpen