ARM en SoftBank: Waarom het Verenigd Koninkrijk heeft behoefte aan meer reus tech overnames, niet minder

geplande overname van de Britse chip designer ARM SoftBank heeft al iets van een tech en economie Rorschach-test te worden: terwijl sommigen zien het als een bewijs dat het Verenigd Koninkrijk – naar aanleiding van de Brexit stemming – is nog steeds een aantrekkelijke plek voor internationale bedrijven om zaken te doen, anderen zien het als het begin van een computerfabrikanten leuren aangewakkerd door een dieptepunt pond, wat leidt tot kreten dat de overheid meer moet doen om de strategische bedrijven te beschermen, zoals ARM.

SoftBank chip designer ARM voor £ 24.3bn kopen als het is gericht op internet van de dingen; SoftBank CEO Son zegt ARM een multi-decennium inzet op het internet van de dingen; SoftBank te spinnen uit de mondiale en binnenlandse ondernemingen

Een kapel in het hart van Barcelona Univesity is de thuisbasis van één van Europa’s meest krachtige supercomputers – en een mobiele-chip gebaseerde opvolger is in ontwikkeling.

Want terwijl de nieuwe kanselier in het Verenigd Koninkrijk vrolijk getweet “Big motie van vertrouwen in de Britse business”, anderen zijn minder overtuigd. ARM oprichter Herman Hauser, die nu een partner bij Amadeus Capital, zei dat het bedrijf was “de meest trots verwezenlijking van mijn leven”, maar dat de voorgenomen verkoop aan SoftBank “is een trieste dag voor mij en voor de technologie in Groot-Brittannië”.

Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september, Enterprise Software; HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal, Enterprise Software, Apple geeft iWork functies voor samenwerking, Windows 10, Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm

ARM heeft vele technologische beslissingen geleid, zei Hauser, waarschuwing “dat de vaststelling van wat de toekomst voor technologie zal niet in Groot-Brittannië worden beslist meer, maar in Japan komt”.

In tegenstelling, ARM CEO Simon Segars zei dat de investeringen SoftBank’s zou helpen ARM ontwikkeling van de technologieën die nodig zijn om het internet der dingen en volledig autonome auto’s te ondersteunen.

“Dat is een niet-triviale oefening, het is een die tijd zal vergen en een die investering zal nemen. SoftBank delen onze visie over waar deze technologie kan gaan en hoe lang het zal duren en het niveau van de investeringen die nodig zullen zijn, ” hij zei.

John Abbott, een analist bij 451 Research, maakte een soortgelijke opmerking: “Door het nemen van ARM private en het zetten van haar aanzienlijke financiële middelen achter de rug, SoftBank heeft een kans om aanzienlijk versnellen binnenkomst ARM’s in nieuwe en opkomende markten, zoals internet van de dingen, automotive, en datacenter technologieën. om vooruitgang te boeken in deze nieuwe gebieden, ARM zal moeten meer kern IP dragen om niet te veel te duur ontwikkelingswerk op zijn partnerbedrijven te laden. Dat zal aanzienlijk groter niveau van de investeringen nodig. ”

ARM heeft meteen een succes drie of vier decennia in de maak. Zijn roots liggen in de laatste grote tech boom in het Verenigd Koninkrijk, in de dagen van de BBC Micro en Acorn computers. Het was altijd een ietwat ongewone Britse tech bedrijf omwille van zijn business model: het ontwerpt chips, maar laat het maken en verkopen van hen aan andere bedrijven.

Toch was het een belangrijk onderdeel van de Cambridge tech cluster, die vaak wordt genegeerd in het voordeel van zijn hipper, luidruchtiger broer of zus in de Londense wijk Shoreditch. Bedrijven als ARM materie, en bijdragen aan het creëren van nieuwe bedrijven om hen heen.

Toch is het argument om de verkoop te stoppen, omdat ARM is een van de Britse ‘kroonjuwelen’ lijkt een lastige te maken. SoftBank heeft beloofd dat het hoofdkantoor van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk zal blijven en dat het personeelsbestand zal verdubbelen.

Sterker nog, een van de grote problemen met de Britse tech scene is een gebrek aan deze belangrijke deals. Het idee is dat elke keer dat een groot bedrijf verkoopt (of gaat naar de beurs), genereert het een nieuwe golf van ondernemers met de ervaring in het bedrijfsleven en de middelen om de next big thing te creëren. Grote ‘exits’ zijn eigenlijk wat de Britse tech scene nodig heeft – en wat startups dromen. Het stoppen van dat dit gebeurt zal het land maken een minder aantrekkelijke plaats voor ondernemers op te zetten.

De grotere probleem is niet het lot van een bedrijf, maar dat het Verenigd Koninkrijk gewoon niet genoeg bedrijven zoals ARM. We hebben niet het succes van 1980, die een enorme explosie van Nederlandse innovatie zag herhalen. Nadat ARM is gekocht, is het moeilijk te zeggen welke is de volgende grootste en meest invloedrijke onafhankelijke Britse tech bedrijf.

Toegegeven, in de afgelopen jaren, Londen heeft de opkomst van een start-up scene gezien, en er zijn een paar financiële tech bedrijven en tech beveiligingsbedrijven opkomende op het moment, maar ze zijn klein in vergelijking met ARM. Er moet veel meer worden gedaan als het Verenigd Koninkrijk wil om te concurreren met de VS – of zelfs maar te houden met Duitsland of Frankrijk.

Onze nadruk moet niet liggen op het beschermen van de reuzen die we hebben, maar op ervoor te zorgen dat er nieuwe te vervangen.

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal

Apple geeft iWork functies voor samenwerking

Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm