BlackBerry’s tech beroep: Dev-friendly RIM weddenschappen op hulpmiddelen en openheid

Het beheren van een besturingssysteem overgang is niet gemakkelijk. De reis van System 7 tot OS X bijna failliet Apple en Microsoft’s reis van DOS naar Windows was nauwelijks glad.

Verliefde ontwikkelaars

Veiligheid, BlackBerry’s DTEK50 niet in slaagt om de veiligheid lat, veiligheid, Quadrooter ‘gebreken van invloed zijn meer dan 900 miljoen Android-telefoons, mobiliteit; BlackBerry maakt zijn Hub software beschikbaar op Android-apparaten, veiligheid, BlackBerry’s’ verbeterd ‘crypto brengt dezelfde veiligheid, minder vertrouwen

Nu Research In Motion is klaar om de breuk met zijn eigen OS verleden te maken, met een verschuiving naar de QNX-gebaseerde, BlackBerry 10; volgend jaar. Dus hoe is zij van plan om ontwikkelaars aan de kant te houden?

Het antwoord, gaan door wat ik hoorde bij BlackBerry Jam Americas deze week, haar geloof in openheid, open source en het geven van coders veel manieren in het platform te zetten.

Voor een ding, de nieuwe; RIM ontwikkelaar programma is heel anders dan de oude. De eis voor mensen om een ​​notariële overeenkomst ondertekenen voordat het downloaden van de development tools is al lang voorbij. Nu deze zijn vrij beschikbaar, net als de inrichting simulatoren voor de komende BlackBerry 10 platform, en RIM is het verstrekken van de luchthaven-stijl informatieborden die aangeven wanneer de belangrijkste API’s zijn te wijten aan te komen – en of ze zijn vertraagd.

Het is een veel opener RIM – degene die het toevoegen van transparantie wat er was een notoir geheim ontwikkelaar programma geweest.

In het San Jose evenement, Bob Taniguchi legde uit dat RIM begrijpt het nodig heeft om te proberen om de lange termijn BlackBerry app makers op het platform te houden, evenals het werk in de nieuwe programmeurs te brengen.

De huidige BlackBerry-ontwikkelaars zijn het moeilijkst aan boord te brengen “, zegt Taniguchi, die het opzetten van originele MVP-programma van Microsoft en nu hoofd van de snel groeiende RIM ontwikkelaar evangelisatie team.” Het is niet Java [meer].

En gezien BlackBerry 10’s te verplaatsen naar C en C ++, Taniguchi zei hij verbaasd te vinden was “de verwachting dat we zouden dragen op hetzelfde te doen van de lange-termijn-ontwikkelaars.”

De BlackBerry Jam evenement zelf aangegeven een verschuiving – een hernoemen en opnieuw opstarten van de BlackBerry Devcon get-together. De editie van dit jaar is gezet op hackathons, code porting laboratoria en een unconference, evenals de traditionele presentaties, en hoewel een beetje kleiner dan de vorige gebeurtenissen, werden de congreszalen bruisende.

Het evenement vuurde het startschot voor de eindsprint om de lancering van de nieuwe platform van RIM, met definitieve API’s klaar voor ontwikkelaars om te beginnen met het coderen en een app store dat is te wijten aan het begin van oktober te openen.

Hoewel RIM was niet meer dan het gebruik van stunts om haar boodschap over te brengen op BlackBerry Jam krijgen – haar gruwelijke REO Speedwagon spoof gezongen door-ontwikkelaar geconfronteerd met execs zijn daar een voorbeeld van – het is de tools en opties beschikbaar die Taniguchi is erop gebrand om stress.

“We hebben ze multiple entry punten gegeven, en meer dan alleen een SDK Ontwikkelaars hebben verschillende smaken:.. HTML5 ontwikkelaars bouwen van mobiele applicaties naast C en C ++ ontwikkelaars van games er een veel bredere aantrekkingskracht voor dit platform,” zei hij.

Consumer ontwikkelaars zijn niet RIM’s enige kiesdistrict. BlackBerry-apparaten blijven een onderneming stoere en bedrijven gaat nodig hebben om bestaande applicaties naar een nieuw platform te verplaatsen.

“Alles wat we kunnen aankondigen op [BlackBerry Jam] is iets wat de onderneming kan profiteren van” – Gregg Ostrowski, RIM

Een BlackBerry exec met een close-up het oog hierop is senior director van de onderneming ontwikkelaar partnerships Gregg Ostrowski, die helpt bedrijven bouwen applicaties achter de firewall van RIM. Dit zijn apps die moeten lang geleefd te worden, en ze moeten snel worden geleverd. Ostrowski ziet normen als de sleutel tot het bereiken van deze in BlackBerry 10.

“De route is HTML5 en webworks RIM’s voor het aansluiten van enterprise data. Wij verzorgen diensten, verbindingen. Er is geen derde partij middleware,” merkte hij op.

Als BlackBerry 10 Java is gedaald, kunnen Ostrowski nu bedrijven helpen om te verhuizen naar HTML5, waarbij, als een toegevoegde bonus, “de app ziet er zo veel mooier”, zei hij.

Hij wees ook op de BYOD trend, waar de consument de technologie is begonnen met het besturen van het bedrijfsleven, als een manier voor het nieuwe platform om de tractie te krijgen. “Alles wat we kunnen aankondigen op [BlackBerry Jam] is iets wat de onderneming kan profiteren van,” zei hij.

RIM is duidelijk hof app schrijvers op zowel de consumenten- en zakelijke kanten. Maar hoe ontwikkelaars voelen over de veranderingen?

enterprise apps

Nobex Radio is een populaire app op de huidige generatie BlackBerry-toestellen, en ontwikkelaar Gadi Mazor moet nu verhuizen naar het nieuwe platform. Mazor zei dat het belangrijkste RIM kon hem met BlackBerry 10 is het enige wat de meeste ontwikkelaars nodig: “De juiste tools te ontwikkelen, maar ook om onze code in actie te zien”.

Die hebben gewerkt met RIM voor vele jaren, Mazor zei dat hij veel grote veranderingen ziet in de manier waarop het bedrijf werkt met het ecosysteem.

Ze zijn zeker om dingen te verbeteren, de komst platen zijn enorm, en we weten wat API’s komen, wanneer, “merkte hij op.

Dit heeft geholpen met de ontwikkeling van Nobex Radio voor Mazor’s, BlackBerry 10, zei hij.

We weten dat er een te bouwen in november zal met een nieuwe set van API’s. Dus in half september, waren we in staat om te weten dat we zouden in staat zijn om een ​​te bouwen die profiteerden van deze functies hebben.

Mazor is ook het vinden van dat RIM geeft ontwikkelaars veel meer middelen – roepen evenementen en ontwikkelaar evangelisten in het bijzonder. “Ze zijn een groot team dat de lokale jongens kent,” zei hij.

De veranderingen RIM maakt met BlackBerry gaan veel verder dan een nieuw besturingssysteem en nieuwe apparaten. In het hart van de BlackBerry 10 is Cascades, een UI framework dat is gebouwd op de top van de open-source QT. Dat betekende dat de historisch proprietary BlackBerry heeft gehad om open source te nemen in een grote weg.

Ik ben echt enthousiast over BB10, “zegt Till Adam, managing director voor QT consultancy KDAB in Duitsland.” Het is een heel lief platform, en QNX is mooi en leuk om mee te werken. Het is open: open standaarden, geopend bibliotheken – allemaal bekend terrein met iemand van een gratis software achtergrond.

“Ik ben echt enthousiast over BB10 Het is een heel lief platform, en QNX is mooi en leuk om mee te werken.” – Till Adam, KDAB

Terwijl hij getraind Java-ontwikkelaars om te werken met QT en RIM’s Cascades, Adam is ook hoopvol dat BlackBerry 10 ontwikkelaars die met QT hebt gewerkt in het verleden, op platforms als Nokia’s MeeGo zal aantrekken.

dev reactie

Open source

Misschien wel het belangrijkste wat RIM heeft gedaan, is voorzien ontwikkelaars met hardware. Het Dev Alpha en de nieuwe Dev Alpha B zijn touch telefoons met vrijwel dezelfde vormfactor als de eerste BlackBerry 10 apparaten. Als ze een vroege build van het nieuwe OS draaien, zijn ze in staat om ontwikkelaars een testplatform te geven met veel van de API’s ze zullen gebruiken – en dat heeft ook dezelfde aanraking kenmerken als productie hardware. In plaats van het gebruik van simulatoren, kan code worden geduwd om echte apparaten.

Bij BlackBerry Jam, hoorde ik steeds weer dat de 5000 of zo Dev Alpha RIM verspreid is echt een verschil gemaakt. Taniguchi zeker voelt dat de ontwikkelaars die hebben hun handen op één.

“We krijgen code uit hen – bijna 100 procent werken aan apps, en de meesten zijn van plan om ten minste twee applicaties te leveren,” zei hij.

Mazor instemt, en wijst op een ander belangrijk kenmerk van de Dev Alpha. “We kunnen Nobex in de Dev Alpha App World te zetten, het bijwerken van het voor nieuwe API’s,” zei hij. “Dat laat ons delen met onze collega’s. 5.000 mensen kunnen de app zien, en probeer het uit. We krijgen peer review.

Met de nieuwe BlackBerry 10 platform duurt het zo lang aan te komen, zou je verwachten dat ontwikkelaars om ongeduldig te zijn – maar ze zijn niet. Terwijl de buitenwereld wacht op nieuwe telefoons, zijn ontwikkelaars rustig schrijven van code en het bouwen van nieuwe apps. Er is een trust die is opgegroeid tussen RIM en de ontwikkelaars in het afgelopen jaar, en dat zou wel eens de grootste verandering van allemaal.

BlackBerry DTEK50 niet in slaagt om de veiligheid lat hoger

‘Quadrooter’ gebreken van invloed zijn meer dan 900 miljoen Android-telefoons

BlackBerry maakt zijn Hub software beschikbaar op Android-apparaten

BlackBerry ‘verbeterd’ crypto brengt dezelfde veiligheid, minder vertrouwen