Kan S & T party-list push agenda in het Congres?

Vorige week, een groep genaamd AGHAM (die de wetenschap in de Filipijnse betekent) werd uitgeroepen tot een van de partij-lijst van winnaars in de onlangs gesloten verkiezingen. De groep kreeg 241.898 stemmen, genoeg om een ​​enkele zetel veilig te stellen in het Congres. AGHAM eerste genomineerde, voormalig omroep Angelo Palmones, zal dus aannemen dat de positie als een naar behoren-afgevaardigde en lid van de wetgevende macht.

Veiligheid; Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer, veiligheid, de Verenigde Staten de rechtshandhaving te gooien online oplichters achter de tralies, veiligheid, FBI detecteert inbreuken in de Amerikaanse staat stemsystemen; Innovatie; Tesla krijgt goedkeuring van de mededingingsautoriteiten voor $ 2600000000 SolarCity overname

Ik ben geen fan van de partij-lijst setup hier in de Filipijnen – Ik ben het volledig eens met de voormalige rechter van het hooggerechtshof Isagani Cruz dat het systeem is verbasterd en is nu volkomen nutteloos en duur. De opstellers van de Grondwet van 1987 had goede bedoelingen toen ze stelde de partij-lijst voorziening om de vertegenwoordiging te geven aan de gemarginaliseerde sectoren van de samenleving. Ze had nooit kunnen verwachten echter dat allerlei dubieuze personages en organisaties zou uitbuiten om toegang te krijgen tot het Congres en de bijbehorende voordelen.

Maar, omdat het een wijziging van de Grondwet zal nemen – een proces dat jaren kan duren, als het helemaal zal gebeuren – aan de partij-lijst af te schaffen, ik ben het houden van een open geest dat het nog steeds kan brengen wezenlijke veranderingen in het land.

AGHAM, als een groep die draait op een platform op basis van wetenschap en technologie (W & T) ontwikkeling, kan een deel van die hoop te vertegenwoordigen.

De groep was niet zegevierend op het eerste, het liep in de verkiezingen van 2007 maar verloor jammerlijk. Dit jaar, het stuiterde terug en plaatste 32 onder de 187 party-lijst groepen die deel aan de verkiezingen van mei. Alvorens formeel nemen van zijn zetel in het Congres, is Palmones ingesteld op zijn ambtseed vandaag duren voordat Quezon City representatief-elect Feliciano Belmonte Jr., 9 juni.

Ik was in staat om de secretaris van de groep, Vicky Bartilet, die me vertelde dat AGHAM zal zich richten op de S & T-wetten die door het Congres zijn geslaagd, maar niet voldoende uitgevoerd door de nationale overheid te praten.

Bartilet, voormalig ambtenaar van het ministerie van Wetenschap en Technologie (DOST), zeiden dat ze zal aandringen op wetgeving die betrekking hebben op S & T mankracht ontwikkeling en wetenschappelijk onderwijs.

AGHAM, zei ze, zal ook een actieve rol spelen bij de bevordering van grotere investeringen voor onderzoek en ontwikkeling in het land.

Ik kan alleen maar wensen dat de groep inderdaad de doelen in te stellen en beloofde aan de mensen die voor hen gestemd kunt bereiken, inclusief mijzelf. Ik heb Palmones gezien, als een media-collega, hard gewerkt om het niveau van bewustzijn van wetenschap en technologie in het land te verheffen. We hebben nog niet echt succesvol geweest in dat gebied, en dus AGHAM heeft haar werk geknipt voor.

Als de groep succesvol in het rangeerterrein van de stemmen uit verschillende wetenschapsgerelateerde professionele en maatschappelijke organisaties was, waardoor zijn agenda in het Congres is een ander balspel helemaal. Dit is wanneer het echte werk begint.

Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer

US rechtshandhaving te gooien online oplichters achter de tralies

FBI detecteert inbreuken in de Amerikaanse staat stemsystemen

Tesla krijgt goedkeuring van de mededingingsautoriteiten voor $ 2600000000 SolarCity overname