Maakt Oracle uit voor open source

Analisten keek naar stack van chips voor het laatste kwartaal van Oracle en noemde het een beetje licht. (Dus deze foto van het hoofdkantoor van Oracle’s.)

Mocht volgelingen van open source schelen?

Misschien moeten ze. Zodra het de zon krijgt, zal Oracle zijn de grootste sponsor van de open source-projecten mensen elke dag gebruiken. We praten Java, we praten MySQL, we praten OpenOffice.org.

Zodra portfolio van Sun is in Oracle’s handen, zullen de begrotingen van de projecten ‘overleven op sufferance Oracle, en als Oracle vervaagt deze begrotingen zal afnemen.

Aan de andere kant misschien moeten ze niet. De grote alternatief voor Oracle in de markt van vandaag is IBM’s DB2, die een alliantie met Oracle rivaal SAP heeft. IBM kan de beste vriend van open source heeft, met zijn sponsoring van Eclipse en het bewijs dat open source een winst kan maken.

Wel is duidelijk dat de grote open source projecten die nu leven in een land der reuzen. Na jaren van groei onder onafhankelijke leiding, of onder leiding van achterblijvende sponsors, open source managers vinden zichzelf nu rapporteren aan kleine afdelingen van grote bedrijven.

Er is een uitweg, maar het zal werk te nemen. Bouwbedrijven die vork projecten buiten de controle van de grote jongens juridisch mogelijk is. Linux heeft allerlei vorken. Ik meldde op een, ClearOS, net aan de andere dag.

Een andere uitweg is om open source rond funderingen onafhankelijk van een enkele leverancier te bouwen. Denk Eclipse, Apache en Mozilla.

Big Data Analytics; Oracle verwerft logfire voor cloud-based warehouse management, Enterprise Software; Eyeing Oracle OpenWorld: What’s in store, Enterprise Software, Oracle’s Database 12c R2: Boom, mislukking, of meh upgrade cyclus vooruit; Cloud; Werkdag grijpt mid? -markt momentum, heeft als doel te winnen temidden van Oracle-NetSuite fusie

Zo lang als een open source project leeft onder één sponsor, is zijn lot verbonden met dat van de sponsor. Als de sponsor wordt gekocht, kan de gemeenschap ofwel wonen in het nieuwe huis of uit te gaan in de koude wrede wereld, alleen.

Dat is een belangrijke les uit de Oracle-Zon verhaal. Het is een les die moeilijk kan zijn voor andere zakelijke open source-bedrijven om te accepteren, maar daar is het. Als u moeten vertrouwen op anderen, kan het beste om te doen zijn om te rekenen op een verzameling van hen.

Als open source is bedrijfseigendommen, hoe groot het verschil is er echt tussen haar en proprietary software? Iets om na te denken over tijdens een lange voetbal weekend.

Oracle koopt logfire voor cloud-based warehouse management

Eyeing Oracle OpenWorld: What’s in store

Oracle’s Database 12c R2: Boom, mislukking, of meh upgrade cyclus vooruit?

? Werkdag pakt mid-momentum in de markt, heeft als doel te winnen temidden van Oracle-NetSuite fusie