Van CIO naar CEO: Waarom is het tijd om op te geven op de onmogelijke droom

Naarmate de digitale transformatie snel doorgaat, zal de centrale rol van IT in de moderne zakelijke praktijken alleen maar toenemen – dus we zullen zien meer CIO’s ervan uitgaande dat de mantel van CEO?

Onderzoek zou niet suggereren. Terwijl CIO’s worden vaak CEO’s bij technologiebedrijven, Chris Chandler, hoofd van het CIO praktijk aan La Fosse Associates, zegt dat er maar weinig voorbeelden van de CIO’s steeds CEO’s in traditionele, blue chip organisaties.

Een analyse van de FTSE 350 CEO’s in augustus 2013 vond slechts één was een voormalig CIO, Philip Clarke bij Tesco. Clarke’s promotie naar de hoogste baan in 2011 werd geprezen als een doorbraak moment voor IT-directeuren, maar in juli vorig jaar, werd Clarke vervangen als CEO na de slechte prestaties van de retailer.

IT-leiders zijn niet alleen moeite om de functie van CEO snare. In veel gevallen, Chandler zegt CIO’s niet een plek op het bord te houden. In dergelijke omstandigheden is het moeilijk om te zien hoe een IT-leider een soepele overgang van de service manager business leader kon maken.

Voormalig CIO draaide digitale adviseur Ian Cohen zegt ook IT-leiders hebben nog een lange weg te gaan in termen van hun bereidheid tot het uitvoeren van grote bedrijven. “We willen graag dat er een goede kans meer CIO’s steeds CEO’s,” zegt hij. “Maar in werkelijkheid, het is waarschijnlijk niet van plan om heel vaak gebeuren.

De manier waarop bedrijven te kopen, te bouwen en te gebruiken technologie verandert snel, waardoor de teams die het te bouwen en uit te voeren het zal moeten ook veranderen betekent.

Net als Chandler, Cohen erkent dat de bevordering van CIO naar CEO is meer dan aannemelijk in een technologie bedrijf, waar de IT-leider 360-graden beeld van de bedrijfsvoering biedt een broedplaats voor de aard van de uitvoerende macht die nodig is om een ​​succesvol bedrijf te leiden in de sector .

Maar Cohen zegt dat traditionele bedrijven zijn op zoek naar een ander type leider. “CEO’s hebben meer nodig dan alleen maar ‘een helicopter view’ – ze de neiging om andere vaardigheden die door de bredere markt en door de aandeelhouders worden herkend hebben de beste CEO’s bepalen de karakter van bedrijven en naar die positie, omdat van hun gedrevenheid, visie, passie en vuur. ”

Vijf manieren om uw IT-project krijgen afgetekend; Cybersecurity uitgaven: Hoe om te weten wanneer het genoeg is geweest; gegevens wetenschappers: Hoe te huren en hoe u het beste uit hen te krijgen; ‘Omring jezelf met mensen die slimmer zijn dan je bent’: CIO’s delen hun tips over het maken van het naar de top

Uit gesprekken met deskundigen wijzen erop dat CEO’s zijn van nature ondernemend. Terwijl andere leidinggevenden zich richten op het succes in hun gebied van de organisatie, CEO’s moeten vooruit denken, de groei-gericht, en innovatief zijn. En die zich richten op alle dingen nieuw kan een belangrijke uitdaging voor de vele technologische leiders te presenteren.

In grote lijnen, CIO’s zijn niet ondernemend “, zegt een IT-leider, die liever anoniem wil blijven.” De meeste CIO’s zijn analisten – en de eerste vier letters van het woord vrij veel som van de vaardigheden van de vele CIO’s vandaag.

Deze definitie zal pijnlijk lezen maken voor een aantal IT-leiders, toch blijkt uit onderzoek veel CIO’s worden gekenmerkt door hun onvermogen om het grotere plaatje te zien.

Uit onderzoek van Joe Peppard op de Europese School of Management en Technologie in Berlijn geeft de meerderheid (70 procent) van de CIO’s zijn introverte en hebben de neiging te verzanden in detail, wat kan leiden tot hen worstelen in een leidende rol.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle, Data Centers, Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen

Hoewel er niets mis met nauwgezette aandacht voor detail, het bedrijf niet langer behoefte aan een naar binnen gerichte IT-directeur, die is groot bij het beheren van tin en het bedrijfsleven welke software en diensten te gebruiken vertellen.

Het goede nieuws, zegt Stephen Hand, voormalig CIO en onafhankelijke expert bij Consult360, is dat schimmel-breakers bestaan. Zulke IT-leiders zijn erin geslaagd is om de perceptie geassocieerd met technologisch leiderschap breken.

Hij zegt dat een scala aan bedrijven profiteren van de vaardigheden van een aantal ongelooflijk staat technologie leiders. Deze CIO’s richten zich op hoe de informatie, niet de technologie, kan worden gebruikt voor de bedrijfsvoering en de dienstverlening aan klanten te verbeteren.

Succesvolle bedrijven behoefte hebben grote visie, “zegt de hand.” De digitale transformatie heeft beïnvloed, en zal blijven beïnvloeden, alle sectoren in die mate dat een vooruitziende blik en ondernemerschap zijn de onderscheiden eisen voor toekomstige CIO’s.

Vooruitstrevende IT-leiders, dus gaan met een ecosysteem van de collega’s en partners. Deze opdrachten helpen het bedrijf voldoen aan haar doelstellingen, maar ook bewijzen dat de CIO is veel meer dan een praktische en pragmatische uitvoerende macht, en is eigenlijk een individu – ongeacht de functietitel – die deel moet uitmaken van de strategische debatten.

Een mogelijke halteplaats in dat de overgang is een verschuiving van CIO de gevestigde board-level positie van chief operating officer (COO). In tegenstelling tot de beweging van CIO naar CEO, zijn er veel gevallen van IT-managers ofwel verhuizen naar de COO positie of de veronderstelling dat veel van de verantwoordelijkheden van een operationele chef.

Een voorbeeld is Mark Foulsham, groep COO bij verzekeringen specialist esure. Foulsham is momenteel het toezicht op een IT hervormingsplan – die operationele platforms, gegevensverwerking apparaat, virtualisatie en cloud gaat – dat hij hoopt zal helpen de toekomst van het bedrijf.

Hij heeft tien jaar doorgebracht loopt IT bij esure, waarin hij een aantal zakelijke functies heeft vervuld bij de snel groeiende organisatie. De opdracht van zijn groep-brede rol omvat momenteel IT, inkoop, en faciliteiten.

Er is dus een bredere verandering plaatsvindt, waar de geëngageerde IT-leiders gaan dan de grenzen van het datacenter. Sommige CIO’s worden steeds interne CEO’s voor digitale transformatie, die door de organisatie met het runnen van projecten die nieuwe, innovatieve technologie te gebruiken om te veranderen en het bedrijfsleven te verbeteren.

In deze omstandigheden is het bedrijf op zoek naar een CIO die in staat is het gebruik van IT en informatie om de bestaande operationele model verstoren is. Een voorbeeld omvat hier National Trust CIO Sarah Flannigan, die een nieuwe driejarige, £ 40m transformatie initiatief genaamd Systems vereenvoudiging programma wordt uitgevoerd.

Flannigan presenteerde haar ideeën voor verandering in een wit papier om de organisatie directeur-generaal, Dame Helen Ghosh. Ze zegt SSP, dat gericht is op £ 90m van de zakelijke voordelen over kassa’s, financiën, loyaliteit en digitaal te leveren, vertegenwoordigt de grootste verandering in de geschiedenis van het programma van de Trust.

Technologie is nu in staat om het verstoren van de status quo van een organisatorisch model “, zegt Chandler, commentaar op het grote werk van transformatieve CIO’s.” Als de CIO begint na te denken over innovatie, dan zijn ze het maken van een verschuiving naar ondernemerschap en het soort te ontwikkelen van de rand die ze zet in lijn met de mentaliteit van een CEO.

Dus terwijl de grote IT-leiders misschien niet per se stijgen naar de hoogten van CEO, kunnen ze helpen verandering bedrijven ten goede. En het is deze CIO’s, stelt Cohen, die een cruciale rol te spelen gaan vooruit hebben. “Een CEO met een grote CIO aan hun zijde is een inherent machtige leider,” zegt hij.

Meer over CIO strategie

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek

Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen